Open Waard

Open Waard

Zorgcentrum de Open Waard is sterk verouderd. De woon- en leefomstandigheden van de bewoners voldoen niet meer aan de eisen van nu. Ook het naastgelegen wijkwinkelcentrum is aan vervanging toe. HW Wonen, Alerimus en gemeente Oud-Beijerland hebben daarom samen een nieuwe Open Waard ontwikkeld: een moderne en kwalitatieve woonservicezone met diverse voorzieningen. De Open Waard is hiermee één van de drie woonservicezones in Oud-Beijerland.

Een plek voor iedereen
De nieuwe Open Waard wordt het kloppende hart van Zoomwijck. Een plek waar jong en oud, gezond en hulpbehoevend zich meteen thuis voelt. U vindt er alles op het gebied van zorg en alles wat een wijk doet leven. Het nieuwbouwplan bestaat uit een woon- en een zorggebouw met in het midden een levendig plein. Op de daken komen gezellige, groene daktuinen. Op het plein is ruimte voor ontmoeting tussen bewoners van de Open Waard en bewoners van de wijk. Er is altijd wat te beleven in dit veelzijdige trefpunt. Wie de nieuwe Open Waard bezoekt, ervaart een warm welkom.

Zorg- en woongebouw
In fase 1 wordt het nieuwe zorggebouw gerealiseerd. In dit gebouw (vier verdiepingen) komen woningen voor cliënten van Alerimus. Vanaf het centrale ontmoetingsplein kunt u rechtstreeks het gezondheidscentrum van Groepscare binnen wandelen met onder andere huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek. Hier bevindt zich ook een gezellig grand café met mogelijkheden tot het creëren van aparte ruimtes waar de hele wijk gebruik van kan maken. Supermarkt ALDI krijgt aan de noordzijde een plek in het gebouw (noordzijde), net als een aantal andere winkels uit het huidige wijkwinkelcentrum zoals de bakker.

Het woongebouw met 50 huurappartementen (ook geschikt voor ouderen) wordt in fase 2 gerealiseerd. Het gebouw  telt – net als het zorggebouw – vier verdiepingen. Een deel van dit gebouw krijgt een hoogteaccent naar acht verdiepingen. Op de begane grond is plaats voor commerciële en maatschappelijke functies. Het is nog niet bekend welke partijen hier komen. Fase 2 start na de afronding van fase 1.

Voorzieningen
De voorzieningen die de wijk Zoomwijck nu heeft, blijven met de nieuwe Open Waard behouden of worden zelfs uitgebreid. Alle voorzieningen bevinden zich in de nieuwbouwsituatie onder één dak. Parkeren kan op twee locaties in het gebied: aan de voorzijde van het woon- en het zorggebouw (langs de Zoomwijcklaan) en aan de achterzijde van de gebouwen (op de nog te verleggen Molenaar). Bewoners van het woongebouw krijgen een eigen parkeerplek op de begane grond van het woongebouw. Het openbaar vervoer bevindt zich – net als nu – op loopafstand.

Voorlopige planning sloop en bouw
Vooralsnog is de planning dat de huidige Open Waard voor de zomer van 2016 wordt gesloopt, zodat medio 2016 gestart wordt met de bouw van het nieuwe zorggebouw (fase 1). Voorafgaand aan de sloop van het oude gebouw wordt het bouwterrein omheind. Daarnaast worden er verkeersmaatregelen getroffen in overleg met Buurt Bestuurt om het bouwverkeer in goede banen te leiden. De winkels blijven goed bereikbaar en er wordt voorzien in voldoende tijdelijke parkeerplaatsen aan de noordkant van de Open Waard langs de Zoomwijcklaan.

De planning is dat het gebouw eind 2017 gereed is. Vervolgens zal er in 2018 gestart worden met de bouw van het woongebouw (fase 2).

Tijdelijke huisvesting
Bewoners van de Open Waard worden tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden ondergebracht in tijdelijke huisvesting in Poortwijk III. Op de pagina over de tijdelijke huisvesting vindt u hierover meer informatie.

Nieuwsbrief Open Waard
Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang van de planvorming, de planning, werkzaamheden en ander interessant nieuws? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van HW Wonen, Alerimus en gemeente Oud-Beijerland.

Onder het kopje ‘Downloads en links’ kunt u ook de eenmalige informatiekrant downloaden die in het gebied verspreid is. Hierin komen de drie partijen aan het woord, krijgt u meer informatie over de planning en ziet u op een plattegrond hoe de plannen voor de nieuwe Open Waard eruit zien.

Meer informatie

  • Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zorg door Alerimus in het zorggebouw (fase 1)? Neem dan contact op met Alerimus via Mw. van den Doel via avddoel@alerimus.nl.
  • Heeft u belangstelling voor één van de huurappartementen in het woongebouw (fase 2)? Stuur dan een e-mail naar vgdiensten@hwwonen.nl. Wilt u een bedrijfsruimte huren? Stuur dan een e-mail naar vgdiensten@hwwonen.nl.

Bent u benieuwd naar de andere woonservicezones in Oud-Beijerland? Ga dan naar www.oblverzorgdwonen.nl. Deze website is een initiatief van HW Wonen, Alerimus, gemeente Oud-Beijerland, SOR en Zorgwaard.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *